- Varje stad som är segregerad är ett misslyckande, varje arbetslös ungdom är ett misslyckande, sade en representant från Hyresgästföreningen (HGF) i öppningen av manifestationen mot våldet som utlysts som ett svar på skottlossningarna i Biskopsgården.
Neutrala ungdomsföreningen arrangerade demonstrationen tillsammans med Hyresgästföreningen på Dim- och Godvärdersgatan och fick stöd av Röda Korset och IFK Göteborg som samtliga bidrog med talare.
Ett hundratal samlades på Godvädersgatan utanför Neutral ungdoms lokaler, platsen för den senaste skottlossningen. Där talade representanter för föreningen och Hyresgästföreningen och sedan tågade man gemensamt till stadsdelsnämndskontoret på Vårväderstorget via Friskväderstorget. Deltog gjorde boende i Biskopsgården i alla åldrar, längst fram i demonstrationen gick ungdomar från Neutral ungdom som hela vägen skanderade Stoppa våldet! Stoppa våldet!
Vid Vårväderstorget stod stadsdelsdirektör Torleif Larsson och väntade. När demonstrationen kom fram ställdes frågor om vad politikerna tänkte göra, men dessvärre nöjde sig Larsson med att så fort han fått en mikrofon från en dokumentärfilmare, i samtalston redogöra för att man på ett möte nästa vecka kommer se över de förslag som tagits in på måndagkvällens dialogmöte. Inför demonstranterna, som inte kunde uppfatta ett ord av det han sa, deklarerade han att han inte kunde utlova några konkreta satsningar från politikerhåll. Han avslutade med att arrogant tacka för engagemanget från de boende i området.
Abdi Abdikadir, ordförande för Neutral ungdom tog vid:
- Det som behövs är förebyggande arbete, när unga hamnat i kriminalitet är det för sent.
- Vi har sett mycket dialog, men var är resultaten, frågade en man från Hyresgästföreningen utan att få svar från Torleif Larsson.
Efter att demonstrationen vandrat tillbaka till Friskväderstorget talade fler representanter från arrangörerna, och alla var överens om att situationen kräver ett gemensamt arbete, och att förändring måste komma från biskopsgårdsborna själva, inte utifrån och inte från politikerna. Engagemanget på gator och torg måste fortsätta för att få ett stopp på våldet.
Talade gjorde även Mohammed Salah, från Fryshuset, som tog initiativ till manifestationen mot våld som hölls på Gustaf Adolfs torg den gångna helgen.
- Det är viktigt att alla engagerar sig. Problemet drabbar inte bara en del av Göteborg. Civilsamhället måste vara aktivt så att det inte bara blir en polisiär fråga och en fråga för myndigheterna.
Initiativet från Neutral ungdom är bra, och visar att de boende i Biskopsgården är redo att ta strid för sin stadsdel och att man vill se en förändring. För att få politikerna att lyssna kommer det krävas fortsatta protester och organisering för att se till så att de löften som kommer ges efter nästa veckas politikermöte verkligen blir sanning.
Under flera års tid har ungdomar i stadsdelen tagit strid för en fritidsgård, men mötts av tomma löften från politikerna. Om de arbetare, låginkomsttagare och unga som bor i Göteborgs förorter inte beväpnar sig med en politisk röst – för upprustning av förorten – vård, skola och omsorg, för satsningar på arbete åt alla och krafttag mot trångboddhet så är politikernas löften skrivna i sand.
RS Biskopsgården
Röster från demonstrationen
Selamawit Tesfay och Biniam Habte:
- Det behövs mer aktivitet för unga, säger Selamawit.
- Vuxna måste prata mer med ungdomarna och barnen om vad de vill, säger Biniam.
Ingela Ågren
- Folk behöver visa sig ute på gatorna och torg. Det är bara ett fåtal som står för våldet.
Gunilla Henriksson
- Man måste ta tag i ungdomarna innan de fastnar i kriminalitet, redan i skolan. Själv höll jag i lägerverksamhet för tonåringar, vi åkte ut till Gråbo och tältade. Det här var femton år sedan men än idag kommer de som var unga då fram till mig och pratar om hur bra det var.
Intervjuer och foto: Stefan Berg
